Založ si blog

Nigrophylia byrolytica (science chichtion)

 

 

Začalo sa to tým, že sekretárka biovýskumu obvinila zástupcu, známeho svojim kanadskými žartmi. Vraj jej akousi kyselinou zničil pásku v písacom stroji. Jej podozrenie zahnal telefonát kolegyne:- Neviem čo sa stalo, ale zmizla mi páska zo stroja. Ostali len kotúčiky a akýsi popol. – volala.Podobné informácie sa začali šíriť rýchlosťou blesku. V priebehu niekoľkých dní sa všetky pásky a navyše i kopírovacie papiere zmenili na sivý popol. Bezpečnosť nezistila nič. Zavolali expertov. Vyšetrovanie vo svojom dôsledku ukázalo iba to, že aj na bezpečnosti  zmizli všetky pásky. Čo horšie, ostali prázdne i škatuľky s farbou na odtlačky prstov, čím sa  nezmierne sťažila identifikácia podozrivých. Nákaz, ktorú časom nazvali „mor strojovej pásky“ sa lavínovite šírila. Vznikol chaos. Veď o prípade sa nedal napísať ani správa nadriadenému orgánu. Ale ľudia si napokon zvykli. Tvoriví pracovníci sa konečne mohli venovať svojej práci a nie len písaniu o nej. Uvoľnilo sa množstvo pracovných síl, vzrástla produktivita. Nakoniec sa nepísalo vôbec. Papier sa stal zbytočným – používal sa výhradne na hygienické účely. Prenos a uchovávanie informácií zabezpečili počítače. . Po zrušení celulózok sa zlepšilo životné prostredie. Lesy bujneli.——-Medzitým: vedec sklonený nad mikroskopom zvažoval dôsledky svojho objavu. Sotva viditeľné chlpaté tyčinky sa rýchle pohybovali pred jeho očami a s nesmiernym apetítom hltali zrnká tlačiarenskej černe. Geneticky upravená baktéria, ktorú v duchu nazval NIGROPHILIA BYROLYTIKA (černomilka úradorozkladná) bola dokonalá. Odolávala antibiotikám, žiareniu, mrazu, horúčave, vlhku, suchu i zaklínaniu. Šírila sa vzduchom, usalašená na zrniečkach prachu.

Napriek vnútornému uspokojeniu zo svojho objavu bol však vedec smutný. Nemal ako napísať záverečnú správu z výskumu. A tak nám utiekla ďalšia Nobelova cena.   

——-
Vyšlo v časopise ROHÁČ 10. apríla 1989

 

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1132x
Priemerná čítanosť článkov: 1132x

Autor blogu

Kategórie

Archív