Založ si blog

Nigrophylia byrolytica (science chichtion)

 

 

Začalo sa to tým, že sekretárka biovýskumu obvinila zástupcu, známeho svojim kanadskými žartmi. Vraj jej akousi kyselinou zničil pásku v písacom stroji. Jej podozrenie zahnal telefonát kolegyne:- Neviem čo sa stalo, ale zmizla mi páska zo stroja. Ostali len kotúčiky a akýsi popol. – volala.Podobné informácie sa začali šíriť rýchlosťou blesku. V priebehu niekoľkých dní sa všetky pásky a navyše i kopírovacie papiere zmenili na sivý popol. Bezpečnosť nezistila nič. Zavolali expertov. Vyšetrovanie vo svojom dôsledku ukázalo iba to, že aj na bezpečnosti  zmizli všetky pásky. Čo horšie, ostali prázdne i škatuľky s farbou na odtlačky prstov, čím sa  nezmierne sťažila identifikácia podozrivých. Nákaz, ktorú časom nazvali „mor strojovej pásky“ sa lavínovite šírila. Vznikol chaos. Veď o prípade sa nedal napísať ani správa nadriadenému orgánu. Ale ľudia si napokon zvykli. Tvoriví pracovníci sa konečne mohli venovať svojej práci a nie len písaniu o nej. Uvoľnilo sa množstvo pracovných síl, vzrástla produktivita. Nakoniec sa nepísalo vôbec. Papier sa stal zbytočným – používal sa výhradne na hygienické účely. Prenos a uchovávanie informácií zabezpečili počítače. . Po zrušení celulózok sa zlepšilo životné prostredie. Lesy bujneli.——-Medzitým: vedec sklonený nad mikroskopom zvažoval dôsledky svojho objavu. Sotva viditeľné chlpaté tyčinky sa rýchle pohybovali pred jeho očami a s nesmiernym apetítom hltali zrnká tlačiarenskej černe. Geneticky upravená baktéria, ktorú v duchu nazval NIGROPHILIA BYROLYTIKA (černomilka úradorozkladná) bola dokonalá. Odolávala antibiotikám, žiareniu, mrazu, horúčave, vlhku, suchu i zaklínaniu. Šírila sa vzduchom, usalašená na zrniečkach prachu.

Napriek vnútornému uspokojeniu zo svojho objavu bol však vedec smutný. Nemal ako napísať záverečnú správu z výskumu. A tak nám utiekla ďalšia Nobelova cena.   

——-
Vyšlo v časopise ROHÁČ 10. apríla 1989

 

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 17:24

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1134x
Priemerná čítanosť článkov: 1134x

Autor blogu

Kategórie

Archív